Και νέες αυθαιρεσίες στο ναό της Αρτέμιδος
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/11/2008
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κάποιοι συνεχίζουν να ονειρεύονται στον αρχαιολογικό χώρο της Αγροτέρας Αρτέμιδος πολυτελές ξενοδοχείο με θέα την Ακρόπολη, παρά τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών. Αντιδράσεις, τις οποίες η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν στηρίζει, αλλά πότε με την ανοχή της και πότε με την αδιαφορία της υπονομεύει.
*Στις αρχές του μήνα εργάτες έστηναν σκαλωσιές στα κτίρια του αρχαιολογικού χώρου χωρίς άδεια από την αρχαιολογία και το δήμο, όπως αποδείχτηκε, όταν η αστυνομία έκανε έλεγχο. Συνέλαβε τους εργάτες, τους οποίους έστειλε να δικαστούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αθηνών. Αθωώθηκαν όμως επειδή δεν εντοπίστηκαν οι υπεύθυνοι.
Να θυμίσουμε ότι η περιοχή στο Μετς, όπου βρισκόταν ο αρχαίος ναός της Αγροτέρας, ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την εποχή που εξελισσόταν η «Ζαχοπουλειάδα».
*Εξαιτίας της σπουδαιότητας της περιοχής το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) από το 1964 μέχρι σήμερα γνωμοδότησε επτά φορές(!) υπέρ της απαλλοτρίωσης και της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, τρεις αποφάσεις απαλλοτρίωσης ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια.
*Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι έκαναν πιο αποφασιστικές κινήσεις. Τεχνική Εταιρεία real estate με την επωνυμία «Αρσινόη» αγόρασε πριν από δύο χρόνια τμήμα του δεσμευμένου αρχαιολογικού χώρου. Στο κομμάτι ιδιοκτησίας «Αρσινόη» και Α. Φύσσα στήθηκαν και οι σκαλωσιές.
Το πόσο καλά γνώριζαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού τι συμβαίνει σε έναν χώρο της αποκλειστικής τους ευθύνης, φαίνεται από την απάντηση της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων ΑΘηνών στη νομική σύμβουλο των συλλόγων που μάχονται για τη διάσωση της περιοχής, Γεωργία Θάνου: Σ' αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, μια απόφαση του τμήματος αυθαιρέτων και επικινδύνων της Πολεοδομίας Αθηνών(!), «για κατεδάφιση των ερειπωμένων οικιών του τετραγώνου, λόγω επικινδυνότητας από στατικής δομικής άποψης, η οποία δεν έχει εκτελεστεί έως σήμερα από τους ιδιοκτήτες». Ούτε λόγος, βέβαια, για την ισχύουσα υπουργική απόφαση, όπου ορίζεται ρητά ότι κατεδάφιση και ανασκαφή στην περιοχή είναι αποκλειστική ευθύνη της εφορείας Αρχαιοτήτων και όχι του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
«Ενώ το υπουργείο ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, αδιαφορεί κι αφήνει να επέμβουν άλλες μη αρμόδιες υπηρεσίες, ανοίγοντας έτσι παράνομα το δρόμο στους ιδιοκτήτες», μας εξηγεί η Γ. Θάνου.
*Σήμερα, ο χώρος μοιάζει εγκατελειμμένος. Μπάζα και αρχαίο υλικό είναι ριγμένα όπως όπως. Και, φυσικά, είναι αδύνατον να περάσει από το μυαλό οποιουδήποτε περαστικού ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, έπεται η συνέχεια της κατεδάφισης των παλαιών κτισμάτων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2006 και στη συνέχεια η πλήρης ανασκαφή του χώρου. Στην πράξη, όμως...