Να απαλλοτριωθεί ο χώρος του ναού τnς Αγροτέρα Αρτέμιδοs
ΑΥΓΗ σελ.10 - 18/3/2005
ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΑΔΑΣ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του συνόλου των αρμοδίων ζητεί με επιστολή του ο ΣΑΔΑΣ ώστε «να υλοποιηθούν επιτέλους οι επί σαράντα έτη σταθερές αποφάσεις για την απαλλοτρίωση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού χώρου της πόλης των Αθηνών, του ναού της Αγροτέρας.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα και την αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, καθώς και την ουσιαστική συμπλήρωση της ενοποίησης του χώρου μεταξύ του Ολυμπίου και του Παναθηναϊκού Σταδίου». Ο ΣΑΔΑΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη, εκ νέου, αναπομπή και μάλιστα με θέμα την «Εγκριση ή μη οικοδόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού - Κούτουλα - Θωμoπούλου - Κεφάλου», καθώς διαφαίνεται μία σαφής προσπάθεια απεμπλοκής από τη σταθερή θέση περί της απαλλοτρίωσης του χώρου, με ορατό το ενδεχόμενο της υπό προϋποθέσεις οικοδόμησής του. Στηv επιστολή υπογραμμίζεται «η σπουδαιότητα του ναού και η μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική του αξία για την πόλη των Αθηνών και τους μελετητές, επισημαίνεται από επιφανείς Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα με τεκμηριωμένα άρθρα, σχέδια και ανασκαφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Doerpfeld, Dismoor , Kerenyi και Ορλάνδο. Οι αρχιτέκτονες – περιηγητές, Stewart και Ν. Revett, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα το 1751-1753, αποτύπωσαν τον ναό, ο οποίος σωζόταν ακόμα σχεδόν ακέραιος. ενσωματωμένος με την εκκλησία γνωστή ως «η Παναγιά στην Πέτρα». Οι ίδιοι περιηγητές αποτύπωσαν επίσης λεπτομέρειες αρχιτεκτονικών μελών , όπως κιονόκρανα και τμήμα της μαρμάρινης ζωφόρου, που βρίσκεται σήμερα στα μουσεία του Βερολίνου και της Βενετίας».
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση που χρονολογείται «από το έτος 1964, όταν το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος του ναού. Έκτοτε, το θέμα επανέρχεται και πάλι το 1972, το 1973, το 1993, το 1995, το 2002 και το 2003 , όπου με νέες γνωμοδοτήσεις το ΚΑΣ αποφαίνεται υπέρ της απαλλοτρίωσης ολόκληρου του περί τη θέση του ναού οικοδομικού τετραγώνου, για λόγους διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Η μη εκτέλεση της απαλλοτρίωσης, με την αδυναμία του ΤΑΠΑ να καλύψει το ποσόν, οδηγεί το 1999 και το 2003 την όλη υπόθεση σε εκκρεμότητα».