Απειλείται από οικοπεδοποίηση η θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς!

in.gr - 11/11/2008


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/11/08 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 11/11/08 ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΣ ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΜΕ ΛΙΝΑΤΣΕΣ!
ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤIΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ’ΕΠΚΑ Ο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΖΑ (ΥΛΙΚΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΜΠΕΤΑ, ΣΙΔΕΡΑ, ΞΥΛΑ) ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2006;

Τι σκαρώνουν πάλι στον αρχαιολογικό χώρο της Aγροτέρας;
Από το Σάββατο 1/11/08 έως και 5 /11/08 έστηναν σκαλωσιές στο αρχαιολογικό χώρο χωρίς άδεια από δήμο και αρχαιολογία όπως αποδείχθηκε όταν επιτέλους ήλθε η αστυνομία να κάνει έλεγχο στα χαρτιά και συνέλαβε τους εργάτες τους οποίους έστειλε να δικαστούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αθηνών. Απαντήσεις αναμένονται από την αστυνομία και από την Γ ΕΚΠΑ..

Ο αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος όπου βρισκόταν ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς απειλείται με μερική ή και ολική οικοπεδοποίηση. Η τοποθεσία βρίσκεται επi της οδού Αρδηττού δίπλα στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, ναός Ολυμπίου Διός, Βασιλική του Λεωνίδη, Παναθηναϊκό Στάδιο, λόφοι Αρδηττού και Άγρας).
Είναι απορίας άξιον πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει τους πόρους για να απαλλοτριώσει και να κατεδαφίσει τα κηρυγμένα μνημεία επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ αφήνει να σέρνεται επί δεκαετίες τώρα η ανάδειξη και διάσωση της Αγροτέρας Αρτέμιδος, μίας από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών, "αδυνατώντας" να προσκομίσει χρήματα για την απαλλοτρίωση!
Η αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου έχει επισημανθεί από το 1964 από επιφανείς αρχαιολόγους, και το ΚΑΣ έχει ήδη γνωμοδοτήσει 7 φορές υπέρ της απαλλοτρίωσης ολόκληρου του τετραγώνου. Το ΥΠΠΟ έχει εκδώσει 3 αποφάσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης όμως αρνείται να τις υλοποιήσει με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες (πολιτικά πρόσωπα και εταιρίες) να πιέζουν επανειλημμένα για την οικοδόμησή του!

Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, ο όποιος απετέλεσε πρότυπο του ναού της Άπτερου Νίκης έργο πιθανότατα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Καλλικράτη, είναι από τα πιο σημαντικά μνημείο της πόλης των Αθηνών και συνδέεται άρρηκτα με την ταυτότητα της πόλης και τη χρυσή της εποχή καθώς στον ναό αυτόν έταξαν οι Αθηναίοι τη νίκη τους στη μάχη του Μαραθώνα. Ήταν επίσης ο τόπος τέλεσης των μικρών Ελευσινίων μυστηρίων γνωστά τα ως «εν Άγραις μυστήρια» και παρέμεινε τόπος λατρείας ενσωματωμένος στην μεταβυζαντινή εκκλησία γνωστή ως «Παναγιά στην Πέτρα» έως το 1778. Έχει δε καταγραφεί και αποτυπωθεί εκτενώς από ξένους περιηγητές ανά τους αιώνες.

Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση του μνημείου αναμένεται η συνέχιση της κατεδάφισης των υπόλοιπων παλαιών κτισμάτων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2006 και η πλήρης ανασκαφή του χώρου.

Η πρωτοβουλία κατοίκων Μετς ζητάει:

να απαλλοτριωθεί επιτέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964!
να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με μας

Το www.artemisagrotera.org είναι μια δυναμική ιστοσελίδα πληροφόρησης, επικοινωνίας, διαμαρτυρίας και δράσης για την προς εξαφάνιση θέση του ιωνικούΝαού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ στην οδό Αρδηττου, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, που δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία κατοίκων Μετς...

Τελευταίες εξελίξεις

30/1/2020 Δημοσιεύτηκε στο αρχαιογνωστικό περιοδικό HOΡOΣ 26–31 (2014–2019) [σελ. 77-94} άρθρο της Έλενας Βλαχογιάννη και του Άγγελου Ματθαίου που αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την τοπογραφία της παριλίσιας περιοχής. To άρθρο τιτλοφορείται «Ψήφισμα ὀργεώνων ἐξ Ἀθηνῶν» και πρόκειται για στήλη ψηφίσματος με επίτιτλο ανάγλυφο που παριστάνει ...

Περισσότερα

Τελευταία εικόνα

Artemis Agrotera site - drone Drone view of the site of Artemis Agrotera , Mets. Graves of the 5th and 6th century part of a road and the foundation of a newly discovered temple of the classical era. source of photo www.lifo.gr

Μείνετε σε επαφή