Σαράντα χρόνια σε εκκρεμότητα!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/1/2005
Από το 1964 απασχολεί την ελληνική Πολιτεία η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στην οδό Αρδηττού στο Μετς. Και λέμε την απασχολεί, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα στην πράξη.
Σαράντα χρόνια έχουν περάσει κι ενώ το ΚΑΣ έχει επανειλλημμένως γνωμοδοτήσει υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου (1.390,70 τ.μ.), ο εκάστοτε υπουργός την τελευταία στιγμή δεν υπέγραφε την απόφαση.
Τώρα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, με αναπομπή, στέλνει ξανά την υπόθεση στο ΚΑΣ, ζητώντας να εξεταστεί όχι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου αλλά η «έγκριση ή μη της οικοδόμησής του». Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ως θέμα η οικοδόμηση της περιοχής και ελπίζουμε να είναι απλώς εκφραστικό λάθος κι όχι ένδειξη των προθέσεων της πολιτείας.
Το πολύπαθο μνημείο βρίσκεται λίγα μέτρα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, τη Βασιλική του Ιλισού, τον λόφο Αρδηττού και της Αγρας σε άμεση γειτνίαση με το Ολυμπιείο και την Ακρόπολη, στην αρχαιολογική καρδιά της Αθήνας.
Ιωνικός ναός του 5ου αιώνα κτίστηκε το 448 π.Χ. πιθανότατα από τον Καλλικράτη και συνδέθηκε άμεσα με τη νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα, τον Μαραθώνιο και την άνθηση της πόλης των Αθηνών. Στο πέρασμα των αιώνων ο ναός υπέστη πολλές μετατροπές, ώσπου το 1778 κατεδαφίστηκε και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη.
Οι αρχαιολόγοι στην πλειονότητά τους ήταν πάντα υπέρ της διατήρησης του αρχαιολογικού χώρου. Η πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης ψηφίζεται από το ΚΑΣ το 1964. Ακολουθεί η γνωμοδότηση του 1972, οπότε και κηρύσσεται το οικόπεδο σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Μέχρι το 1993 δεν υλοποιείται καμία από τις παραπάνω αποφάσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο εν λόγω οικόπεδο (Κ. Λιβανός, Κ. Γιακουμάτος) με νέα αίτησή τους επαναφέρουν το θέμα στο ΚΑΣ. Τότε γνωμοδοτείται ξανά (ομόφωνα) η απαλλοτρίωση έναντι 194 εκατ. δρχ. Το ΥΠΠΟ ανακάλεσε στο παραπέντε την απόφαση απαλλοτρίωσης και αποφάσισε να διεξαχθεί ανασκαφή στον χώρο.
Το 1995 το ΚΑΣ καταλήγει ομόφωνα υπέρ της ισχύος της γνωμοδότησης του 1993 και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κήρυξη της απαλλοτρίωσης έναντι 472 εκατ. δρχ.
Τότε μάλιστα αποφασίστηκε να ενταχθεί το τετράγωνο μεταξύ των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα στα έργα ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων. Δεν γίνεται και πάλι τίποτα. Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί άλλες δύο φορές (2002 και 2003) ομόφωνα υπέρ της επανακήρυξης της απαλλοτρίωσης, και ακόμη η απόφαση του υπουργού εκκρεμεί...
Τώρα ο κ. Τατούλης αναπέμπει το θέμα για πολλοστή φορά στο ΚΑΣ, ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος επανεξέτασης του θέματος. Ή μήπως όχι;
Φ. Μπ.