SOS εκπέμπει η θεά Άρτεμις η Αγροτέρα - Ένα μνημείο σε κίνδυνο
enikos.gr - 10/9/2018
Την αγωνία του για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του παριλίσσιου ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΑ υπό τον τίτλο "Το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στην Αθήνα: Ένα μνημείο σε κίνδυνο", ο ναός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών.
Επίσης, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι: «Παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 1964, έχει γνωμοδοτήσει πολλάκις για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν ουδέποτε ολοκληρωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες, διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών, είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο αλλά προσβάλει βάναυσα τη νομιμότητα» και προστίθεται:
"Είναι απαράδεκτο να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα για το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου, πολλώ δε μάλλον να υπεισέρχονται στη σχετική συζήτηση επιχειρήματα ξένα προς την κείμενη νομοθεσία, όπως ο βαθμός διατήρησης των μνημείων ή το κόστος της απαλλοτρίωσης (!) και να επιχειρείται με την επίκλησή τους να ανατραπεί η συνεπής, σοβαρή πολιτική προστασίας που ασκούν επί δεκαετίες μέχρι σήμερα τα αρμόδια κρατικά όργανα".
Επίσης, ο ΣΕΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Είναι πια καιρός να υλοποιηθεί επιτέλους η απαλλοτρίωση του αδιαμφισβήτητης ιστορικής, αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας χώρου στο σύνολό του και να απαγορευτεί η δόμησή του, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξή του. Στον αρχαιολογικό χώρο, κηρυγμένο από το 1960 λόγω της ιστορικότητας του τόπου και της ιδιαίτερης σημασίας του, τόσο για τη λατρεία, όσο και για τη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των Αθηνών, σώζεται το παριλίσσιο τοπίο, ελεύθερο από δόμηση, που υπήρξε εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα, με τμήμα του πρανούς της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και μέρος του αναλήμματος του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, στα οποία προστέθηκαν με πρόσφατη ανασκαφή θεμέλια ναού που αποδίδεται στον Μειλίχιο Δία με σημαντικότατα κινητά ευρήματα και τμήμα νεκροταφείου της ύστερης αρχαιότητας».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προτείνει: «Ο χώρος, που αποτελεί αρχαιολογική ενότητα με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και των αναγκαίων μελετών, να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ του ΣΕΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα».