Απειλείται από οικοπεδοποίηση η θέση του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς!
in.gr - 14/5/2010
Τί κατεδαφίζουν στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς;
Θα τον προστατεύσει τελικά η πολιτεία των αρχαιολογικό χώρο ή θα μιλήσουν και πάλι για έλλειψη χρημάτων;
"Η σημερινή εικόνα μοιάζει σαν να πρόκειται για κατεδάφιση με σκοπό την οικοδόμηση και όχι την ανασκαφή για έρευνα και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Θυμίζουμε ότι ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από το έτος 1964. Με διαδοχικές αποφάσεις του το ΚΑΣ έχει επί δεκαετίες γνωμοδοτήσει υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπίου, από το οποίο το χωρίζει η οδός Αρδηττού.
Τον Νοέμβριο του 2008 είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο που διατρέχει ο χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος να οικοπεδοποιηθεί. Κατασκευαστική εταιρία που το 2006 είχε αγοράσει τμήμα του δεσμευμένου αρχαιολογικού χώρου δρα με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του και την εκμετάλλευσή του. Τότε είχαν στήσει σκαλωσιές χωρίς νόμιμη άδεια για τη δεύτερη φάση κατεδάφισης των κτηρίων.
Σήμερα τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο περίπλοκα. Στις 21/12/2009 ξεκίνησε η κατεδάφιση των υπόλοιπων κτιρίων του αρχαιολογικού χώρου από το ΥΠΠΟ με αρ. άδειας 1430/18/12/2009 που εκδόθηκε όμως από την πολεοδομία Αθηνών στο όνομα της κυπριακής εταιρίας ΑΡΣΙΝΟΗ- ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ενώ η απόφαση του υπουργού aαπό την 10/7/ 2005 ανέφερε ότι η κατεδάφιση θα γίνει από την Γ ΈΠΚΑ με δαπάνες του ΥΠΠΟ χωρίς ανάγκη έκδοσης άδειας. Και ενώ έγινε προσωρινή αναστολή των εργασιών κατεδάφισης από το Διοικητικό εφετείο Αθηνών στις 30/12/2009 οι εργασίες συνεχίστηκαν ως την 21/1/2010.
Στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησε ανώνυμο έγγραφο στην γειτονιά από την εν λόγω εταιρεία με διάφορες ανακρίβειες και παραπλανητικές θέσεις όπου αμφισβητούσε ακόμη και την ύπαρξη του ναού στη θέση αυτή!
Και ενώ στις 13/1/2010 ορίστηκε συνεδρίαση του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με θέμα: “Έγκριση ή μη συγκρότησης επιτροπής μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διενέργεια αυτοψίας σχετικά με τον καθορισμό ή μη Ζώνης Α΄ προστασίας στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα,..” που θα προστάτευε για πάντα τον εν λόγω χώρο, η συνεδρίαση αναβάλλεται κατόπιν αίτησης των ιδιοκτητών.
Στις 29/3/2010 μέσα στο Πάσχα ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Στις 7/4/2010 μπήκαν τα μηχανήματα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η τεχνική μελέτη ορίζει ότι θα κινούνται εκτός του εργοταξιακού χώρου. Οι εργασίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε η κατεδάφιση να γίνεται με σκαφτικά μηχανήματα και ταυτόχρονα να αποξηλώνονται τα θεμέλια που συγκρατούν της επιχώσεις των παλαιών σπιτιών που κτίστηκαν πριν από το 1897 όταν έκανε την ανασκαφή ο Σκιάς, πριν απομακρυνθούν τα προϊόντα της κατεδάφισης (μπάζα). "
Για περισσότερες πληροφορίες και για να υπογράψετε την έκκληση για άμεση απαλλοτρίωση του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου κάντε κλικ στο www.artemisagrotera.org.
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ 2008:
"ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/11/08 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 11/11/08 ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΣ ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΜΕ ΛΙΝΑΤΣΕΣ!
ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤIΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ’ΕΠΚΑ Ο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΖΑ (ΥΛΙΚΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΜΠΕΤΑ, ΣΙΔΕΡΑ, ΞΥΛΑ) ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2006;
Τι σκαρώνουν πάλι στον αρχαιολογικό χώρο της Aγροτέρας;
Από το Σάββατο 1/11/08 έως και 5 /11/08 έστηναν σκαλωσιές στο αρχαιολογικό χώρο χωρίς άδεια από δήμο και αρχαιολογία όπως αποδείχθηκε όταν επιτέλους ήλθε η αστυνομία να κάνει έλεγχο στα χαρτιά και συνέλαβε τους εργάτες τους οποίους έστειλε να δικαστούν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αθηνών. Απαντήσεις αναμένονται από την αστυνομία και από την Γ ΕΚΠΑ..
Ο αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος όπου βρισκόταν ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς απειλείται με μερική ή και ολική οικοπεδοποίηση. Η τοποθεσία βρίσκεται επi της οδού Αρδηττού δίπλα στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, ναός Ολυμπίου Διός, Βασιλική του Λεωνίδη, Παναθηναϊκό Στάδιο, λόφοι Αρδηττού και Άγρας).
Είναι απορίας άξιον πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει τους πόρους για να απαλλοτριώσει και να κατεδαφίσει τα κηρυγμένα μνημεία επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ αφήνει να σέρνεται επί δεκαετίες τώρα η ανάδειξη και διάσωση της Αγροτέρας Αρτέμιδος, μίας από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο των Αθηνών, "αδυνατώντας" να προσκομίσει χρήματα για την απαλλοτρίωση!
Η αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου έχει επισημανθεί από το 1964 από επιφανείς αρχαιολόγους, και το ΚΑΣ έχει ήδη γνωμοδοτήσει 7 φορές υπέρ της απαλλοτρίωσης ολόκληρου του τετραγώνου. Το ΥΠΠΟ έχει εκδώσει 3 αποφάσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης όμως αρνείται να τις υλοποιήσει με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες (πολιτικά πρόσωπα και εταιρίες) να πιέζουν επανειλημμένα για την οικοδόμησή του!
Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, ο όποιος απετέλεσε πρότυπο του ναού της Άπτερου Νίκης έργο πιθανότατα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Καλλικράτη, είναι από τα πιο σημαντικά μνημείο της πόλης των Αθηνών και συνδέεται άρρηκτα με την ταυτότητα της πόλης και τη χρυσή της εποχή καθώς στον ναό αυτόν έταξαν οι Αθηναίοι τη νίκη τους στη μάχη του Μαραθώνα. Ήταν επίσης ο τόπος τέλεσης των μικρών Ελευσινίων μυστηρίων γνωστά τα ως «εν Άγραις μυστήρια» και παρέμεινε τόπος λατρείας ενσωματωμένος στην μεταβυζαντινή εκκλησία γνωστή ως «Παναγιά στην Πέτρα» έως το 1778. Έχει δε καταγραφεί και αποτυπωθεί εκτενώς από ξένους περιηγητές ανά τους αιώνες.
Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση του μνημείου αναμένεται η συνέχιση της κατεδάφισης των υπόλοιπων παλαιών κτισμάτων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2006 και η πλήρης ανασκαφή του χώρου.
Η πρωτοβουλία κατοίκων Μετς ζητάει:
να απαλλοτριωθεί επιτέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964!
να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.